petak, 11. travnja 2014.

Dirigent : Crno bijeli saldo

A sada nešto sasvim drugačije ... Od danas imamo i službeno prvog suradnika bloga i novog kolumnistu, Dirigenta.  Prvi tekst je posvetio Partizanu i ABA ligi. 
Dirigente dobrodošao , čitaoci uživajte !




Bliži se finale final foura i kraj tekuće sezone , pa ne bi bilo zgorega napraviti neki presjek igre Partizana i neki vid uvertire za okršaj sa vitaminskom ekipom Cedevite.

Njihova sezona što se tiče Europe  je i više nego uspješna. No , u regionalnom takmičenju su u dosta navrata zakazali. Sve su to posljedice : lošeg suđenja ( Dule rekao ) , povrijeđenih igrača ( za koje kad bi pisao listu , bojim se da bi tekst poprimio formu romana a ne kolumne)  i limitiranih igrača/kratke klupe. Partizanova ranjiva tačka ove sezone su bili Gagić i Musli.  Iako je poznato da se u Partizanovoj školi košarke najveća pažnja posvećuje centarskim pozicijama i kako su to skoro po pravilu jedni od najboljih igrača tima , uvijek se desi neki izrod. Mnogo se očekivalo od tog dvojca uoči sezone , no oni su potpuno zakazali. Pod košem trapavi , sa puno nepotrebih faula , a sa perimetra svaki ubačen koš bi prvo izazvao nevjericu na licima navijača pa tek onda oduševljenje.Partizan je izgubio moć u skoku , po čemu se uvijek bili jedan od najboljih timova , a samim tim i nije više sigurno to branjanje reketa kao prije. Jedina svijetla tačka svega toga je golobradi Milutinov (da ne kažem Bezbradica) , koji je pružao korektne partije tokom čitave sezone. Jedini na koga se uvijek moglo osloniti pod košem je Žo Lovernj , dečko koji je imao sjajnu sezonu i koji je pokazao kako se igra srcem za klub.




Druga slabost crno bijelih bila je ta pozicija plejmekera , jer se Leo teško ozlijedio na početku sezone pa se na njegovoj poziciji smjenjivalo dosta igrača. No, nijedan pravi. Uglavnom su to igrači koji znaju prenijeti loptu ali ne i organizovati napade: Tepić (odnedavno) , Bogdanović , Milosavljević.Samim tim , i protivnicima je bilo lakše zaustaviti napade Partizana. Uz sve te probleme , Dule je uspio izvući maksimum iz ove ekipe (kao što je uvijek i radio) , i uz pomoć par kvalitetnih igrača vjerovatno je obezbijedio Europu i sljedeće godine. Najviše se istaknuo BOGdanović , koji je ekplodirao ove sezone i odigrao vanserijski. Pogađao je nestvarne šuteve i pokazao da nema odbrane koja ga može zaustaviti..Žalosno od svega toga je što će Bogdan vrlo vjerojatno napustiti Partizan jer ekipa sa tako malim budžetom , ako se to može nazvati budžet , ne može zadržati tako dobrog igrača. Rame uz Bogdana stoji Terens Kinsi koji je odigrao fenomenalno. Pravi ratnik na terenu , koga šut sa poludistance ove sezone nije izdao. uz sve to , sjajna all round igra sa posebnim nalaskom na defanzivu ( sjeća ga se Bojan Bogdanović , i nije baš lijepo sjećanja). Gagi Milosavljević je igrao kao i uvijek , kapitenski. Bio noćna mora za šutere protivničke ekipe a uvijek svoj doprinos davao i u ofanzivnom dijelu. Na nesreću Partizana , pred sami kraj sezone i on se priključio listi igrača koji su ozlijeđeni na duži period pa tako da Gagija nećemo gledati do početka sledeće sezone.



Jedno od najvećih pojačanja za crno bijele sigurno će biti Davis Bertans koji je već u zadnje dvije-tri utakmice pokazao kako ga dugo izbivanjesa terena nije poremetilo i kako je i dalje klasa za sebe. Može pokiravti sve pozicije u ekipi , defanzivno više nego dobar a kada se pogleda njegov šut vidi se da je iz Litvanije , pardon Latvije. Treba nadodati i pojačanja koja su dovedna u vidu Milenka Tepića koji se vratio na rodnu grudu , i pruža korektne partije(u zadnje vrijeme i odlične) kao i Saše Pavlovića koji je također veliko pojačanje. Sjajan šuter sa podužim NBA stažom. Sve u svemu , utakmica protiv Cedevite odlučit će da li je ova sezona Partizana uspješna ili ne. Moje neko skromno mišljenje je da će Dule konsolidovati svoje trupe i popiti jednu cedevitu da ugasi žeđ posle još jedne iscrpljujuće sezone za crno bijelih. Da se ne zaborave najbolji navijači u europi , koji su ih scenirali bezbroj "nemogućih misija" u kojima su se najveći timovi europe kući vraćali pognute glave. Grotlo Pionira i Arene rijetko ko je ravnodušno prihvatio. Sretno crno bijeli.


Nema komentara:

Objavi komentar