srijeda, 16. travnja 2014.

Dirigent / El Clasico: Završni čin

Još jednom s nama je saradnik bloga, Dirigent , ovaj put u sasvim drugačijem izdanju , sa jednom fudbalskom kolumnom. Uživajte !



Noćas će ponovo u centru pažnje biti okršaj španskih velikana Real Madrida i Barcelone , ovaj put u finalu kupa.Treća i završna epizoda ovogodišnjeg serijala El Clasica.
Utakmica koju ljubitelji fudbala ne propuštaju , vrijeme kada se cijeli svijet zaustavi i uživa u čarima koje taj derbi donosi.
Vjerujemo da će večerašnji okršaj na Mestalji ispisati još jednu zanimljivu stranicu ove nedovršene priče.



Sa jedne strane Real Madrid ,klub koji je pod dirigentskom palicom Karleta nizao sjajne rezultate i bio je blizu obaranja klupskog rekorda neporaženosti...
Utakmica koja mnogo znači i jednima i drugima , jer treba napomenuti kako je Atletiko veoma blizu osvajanja primere.
Doduše , Real je još u igri za osvajanje desete titule lige prvaka ali o tome drugom prilikom.
Večerašnju utakmicu će obilježiti izostanak trenutno najboljeg igrača svijeta ( po mnogima ) Cristiana Ronalda , koji se još nije oporavio od ozljede.
Ukoliko znamo koliko je njihova igra podložna Ronaldu , sigurno je da će Karleto morati nešto promjeniti u samom načinu igre.
Od prve minute se najavljuje igranje Iska , mladog španskog reprezentativca , koji je briljirao na početku sezone.
Trenutna forma mu varira , pa se njegova trenutna igra može opisati "od sjaja do očaja".
Dosta toga će zavisiti i od mobilnosti njihovog glavnog igrača sredine terena Xabi Alonsa, godine su ga stigle pa je iz dana u dan tromiji i sve više kasni za loptom , što će Barca znati iskoristiti sa svojim presingom.
Sigurno mjesto u prvoj postavi će imati i sjajni Luka Modrić , koji oduševljava ove sezone i redovno je jedan od najboljih pojedinaca na terenu.
Ne igranjem Ronalda , vjerovatno će Di Marija zauzeti poziciju lijevog krila , dok je desno zagarantovano za velšku zvijezdu koja je stigla na početku ove sezone , Balea.Igra preko krila će dosta toga odlučiti večeras , jer je poznato da se bekovi Barce ne libe otići u sami vrh napada pa će ostajati dosta prostora za njih dvojicu.
Iako plaćen bogaoca , Bale je samo donekle opravdao uložene pare , jer je to uglavnom bilo napumpavanje statistike ali daleko i od neke zapažene igre.
Zacementirano mjesto u vrhu napada pripada Karimu Benzemi , miljeniku Karleta i pomoćnika Zinedina Zidana. Igrač poteza , ali opis njegove trenutne igre je najbolje opisan kod Isca.Može zablistati i sam pomesti Barcu , ali i može biti samo igrač koji će popuniti mjesto na papirima početnih sastava. Sve je u njegovoj glavi.Povredama Marcela i Arbeloe , zadnja linija će biti u sastavu : Carvajal - Pepe - Ramos - Coentrao . Skoro pa najjača , jer ipak će mladi Varane ponovo ostati na klupi.
Vjerovatna postava: Casillas , Carvajal , Pepe , Ramos , Coentrao , Xabi , Luka , Isco , Di Marija , Bale i Benzema



Za Barcelonu ova utakmica će imati malo veći značaj , jer im je to jedina šansa da se ove godine okite nekim trofejom.Ukoliko u tome ne uspiju , biće ovo izuzetno neuspješna sezona iza njih.Dosta problema je Barca imala ove sezone u svojoj igri , a faktori su mnogobrojni.
Dolazak novog trenera , Tate Martina , donio je promjene u vidu nešto direktnije igre prema golu ali i slabije odbrane.
Znamo da Barcina defanziva nikad nije bila neprobojna , ali ove sezone je i previše kikseva i propusta.
Leo Messi je imao problema sa ozljedom , Xavi je već polako počeo pripremati papire za penziono osiguranje , dok se brazilska zvijezda Neymar još nije navikao na europski stil fudbala.Uz sve te krupne probleme bilo je dosta i onih manjih , pa je sve to posljedica jedne od najslabijih sezona Barce u posljednih nekoliko godina.Da stvar bude gora , za večerašnji susret neće biti spremni štoper Pique , kao i golman Valdes koji se ozlijedio na duži period.Pitanje je koji će sastav izvesti Tata , jer eksperimentisanje sa Fabregasom u špicu i nije se pokazalo učinkovitim.Da li će sredinu terena držati Xavi ili Fabregas , nemoguće je znati.
Sigurno je da će poziciju u veznom redu zauzeti Buskets, kao i Iniesta koji je podigao svoju igru na veći nivo kako se sezona bliži kraju.
Trojac u napadu bi trebali biti Neymar - Messi - Alexis.
Alexis je zaslužio da krene od prve minute , jer je imao veoma dobru sezonu iza sebe.Iskoristio je povredu Messija i jedno vrijeme bio udarna igra
Barce.Neymar mora početi utakmicu , jer je ogroman novac uložen u njegov transfer a istovremeno jer je igrač poteza koji će Barci noćas trebati.
Iako djeluje da je Messi van forme  i da  se ne zalaže dovoljno u zadnje vrijeme , Barca bez njega ne može.
Vjerovatno najbolji igrač svih vremena i večeras će probati da potopi blancose , i tako obraduje pristalice katalonskog kluba jer i nije bilo puno takvih trenutaka ove sezone.
Što se tiče odbrane , jedina je dvojba da li će štopera igrati Puyol ili Adriano , dok su Mascherano i standardni bekovi Alves i Alba sigurno u prvoj postavi.
Vjerovatna postava: Pinto , Alves , Mascherano , Puyol , Alba , Xavi , Buss , Iniesta , Neymar , Alexis i Messi.


Jedno je sigurno , večeras nas očekuje pravi fudbalski praznik.
Vjerovatno će ponovo biti tenzija među igračima , ali odlaskom Mourinha vraćen je akcenat na igranje fudbala.
Nadamo se da će i večeras biti tako i neka bolji pobjedi.


1 komentar: