ponedjeljak, 7. travnja 2014.

Mirza i Netsi

Spreman je da vas sa svega par šuteva dovede od totalnog bunila i očaja sve do delirijuma pogađajući onaj ključni. I dok cijela dvorana i svi gledaoci pred malim ekranima lude i čupaju kosu njegov izraz lica se ne mijenja. On ostaje uvijek hladan kao led.




Stariji među nama su imali sreće da odrastaju u zlatnim vremenima košarke na ovim prostorima. Svojim očima su gledali  stasavanje nekih od najvećih talenata evropske i svjetske košarke. Zahvaljujući modernim medijima godinama poslije je i moja generacija dobila priliku da gleda sve te "Bogove košarke" , ali ipak nikada niste mogli da doživite onu strast koju dobijete kada nešto gledate prvi put i znate da se više nikada neće ponoviti. O kako sam  samo zavidio svome ocu i njegovim prijateljima.... Ipak sudbina je htjela da zato budem  jedan od rijetkih sretnika koji su priliku za to dobili, gledajući u polupraznom Mejdanu, Mirzu na počecima njegove profesionalne karijere. Čak i tada ga je njegova savršena mehanika šuta isticala od svih ostalih, jednostavno ste znali  da je onaj pravi. Od tada sam pratio pomno njegovu karijeru , gledao sve utakmice  i čitao sve njegove intervjue. Put ga je vodio preko Belgije i Španije sve do Amerike i najjače lige na svijetu , NBA.
Nažalost talent koji smo vidjeli svi mi Bosanci i Hercegovci , nisu vidjeli njegovi treneri u Netsima... Mirza je prvu godinu presjedio na klupi i dobijao je prilike na kapaljku.  U to vrijeme ste mogli čuti brojne zle komentare , od onih da mu nije mjesto u NBA, da čak nije dobar ni šuter pa sve do onih koji su govorili da je bio precijenjen i za vrijeme boravka u Europi.
 Mirza je sve to prešutio i strpljivo je čekao svoju šansu, nažalost u svojoj prvoj godini u najjačoj ligi svijeta je ipak nije  dočekao.
  Krilni centar Brooklyn Netsa se prošlog ljeta vratio u Europu i sve to masno naplatio svim protivnicima Bosne i Hercegovine na prošlogodišnjem Eurobasketu. Poslije sjajnih partija i primanja injekcije samopouzdanja, kojeg mu je možda i po prvi put u njegovoj karijeri nedostajalo, zaputio se još jednom "preko bare". Jedini uslov mu je bio da konačno dobije šansu za igru.



Čak ni njegovi najveći fanovi , među kojima sam i ja  , nisu znali šta da očekuju od njega u ovoj sezoni.
Vlasnik Netsa , ruski tajkun, Prokhorov je i prošlog ljeta potrošio ogromne sume novca kako bi sastavio šampionski tim. Pored "starosjedioca" Derona Williamsa , Brooka Lopeza i Joea Johnsona u tim je doveo redom buduće Hall of Fame-re , trenera Jasona Kidda , nekadašnje zvijezde Celticsa Paula Piercea i Kevina Garnetta uz sjajne Kirilenka i Terrya te brdo igrača rotacije.
Samo pogledom na sva ta dokazana NBA imena  jasno je bilo da će Mirza teško dobiti, toliko željene, respektabilne minute i ove sezone.  Uostalom, početak je ukazivao da će prethodna i ova  biti jednako loše za našeg košarkaša , a onda mu je Kidd počeo ukazivati povjerenje.   Lagano je Mirza dobijao sve više slobode i sve se komfornije osjećao na parketu. S početka sezone tako pamtimo njegove vrlo dobre partije u kojima  Lakersima i Houstonu zabija 17 , odnosno 18 poena no nažalost Netsi gube te utakmice. .

  Kidd je poslije toga miješao postave i isprobavao sve moguće kombinacije, Mirzu ubacivao i izbacivao iz rotacije ali su i dalje redali poraz za porazom. Činilo se da je ovaj "eksperiment" sa gomilom veterana bio osuđen na propast. Netsi su u 2014. godinu usli sa brojnim povredama,  i negativnim scoreom.  Kidda su prilike natjerale da koristi niže postave i širu rotaciju i naš Mirza je opet bio u igri.
Pobjede su lagano pristizale ali vjerujem da svi mi koji smo ostali budni u noći sa 24. na 25. januar jednu ćemo posebno pamtiti, Brooklyn Nets - Dallas Mavericks. Mirza je te večeri bio nezaustavljiv , zabijao je sa svih pozicija ,  24 poena je sasuo  samo u drugoj četvrtini uključujući i koševe  direktno u facu velikih Vincea Cartera i  Dirka Novitzkog. Vrištao sam od sreće , cijeli NBA je konačno vidio kakav je to šuter !  Na kraju je tu noć završio sa 34 poena , njegovim Career Highom , ali što je još važnije tu noć je svima dokazao da je dostojan NBA lige i da Kiddovi prethodnici PJ Carlesino i Avery Johnson nisu bili ni svjesni kakvog šutera imaju u ekipi.
U ovome tekstu bih spomenuo još partiju protiv Miami Heata koju su Netsi dobili s pola koša razlike. Mirza je prvacima svijeta utrpao 17 poena i smijao se najboljem igraču današnjice , LeBronu Jamesu , nad kojim je odigrao sjajnu odbranu i učinio ga potpuno nemoćnim u ovom duelu.



Mirza je nakon ovih i brojnih drugih partija dokazao da pripada najboljoj košarkaškoj ligi na svijetu , osigurao je mjesto u rotaciji i učinio je da nam se isplate sve one neprospavane noći.  Za kraj ,njegovi Netsi su ekipa puna prekaljenih NBA veterana koja i dalje puca na visoko iako cijelu sezonu muku muče sa ozlijedama. Širinu i iskustvo imaju, aktuelne šampione su dobili u svim duelima, Indiana Pacersi su totalno van forme ,a ostatak istoka ima evidentne rupe u rosterima.
Ne mogu vam reći koliki su njihovi realni dometi  u ovogodišnjem playoffu, bojim se da to niko ne zna,  ali sa sigurnošću mogu da tvrdim jednu stvar , "Zombimanija" na ulicama Bosne  i Hercegovine se nastavlja !


Nema komentara:

Objavi komentar