utorak, 15. travnja 2014.

Dirigent / Euroliga: Igre prijestolja

Još jedna Euroligaška sezona bliži se kraju , imali smo priliku da gledamo mnošto zanimljivih utakmica, da pratimo mnoge zanimljive klubove te uzbudljive završnice. Bilo je mnogo toga ; od spornih odluka , polupraznih dvorana , sjajnih koreografija pa sve do suza (kako onih tužnih , tako i radosnica).
Ipak kada se sve sabere , bila je ovo i više nego uspješna sezona.
Na kraju su najjači opstali , a večerašnjim utakmicama počinju prvi četvrtfinalni ogledi.



Game 1  : Barcelona-Galatasaray

Utakmica koja bi trebala ići u jednom smjeru. Barca je tempirala formu za sami kraj sezone i uistinu djeluju moćno. Predvođeni Navarom , Huertasom , Tomićem i ostatkom ekipe ne samo da su favorit u ovoj utakmici , već se svrstavaju  i u uži krug timova koji bi mogli podići trofej Eurolige. Na drugoj strani parketa stoji Galata , tim kome je i sam ulazak u četvrtfinale jedan veliki uspjeh. Daleko od toga da turski tim nema kvalitetne igrače..  Arojo , Erceg , Markoišvili i tamnoputi bošnjo Domerkant sigurno da nisu za podcijeniti, ali ipak sam mišljenja da će biti tek nešto više od težeg treninga Barsi.
Ne sumnjam da će španski tim bez problema preskočiti ovu prepreku , i obezbijediti mjesto na final fouru u Milanu.

Prognoza: Sve osim dvocifrene pobjede domaćeg tima , jednako je čudu.



Game 2 : Real Madrid-Olympiakos

Bez sumnje utakmica koja će privući najviše pažnje  je okršaj prošlogodišnjih finalista.
Sa jedne strane Real Madrid , složit će te se i prvi kandidat za titulu i s druge strane Olympiakos  , tim koji je osvojio prethodne dvije.
Real ove godine igra impresivnu košarku , košarku na višem nivou od ostalih suparnika , usudiću se reći NBA košarku. Radi se o ekipi koja je samo dva puta poražena u svim takmičenjima ove sezone, a pobjeđuje u prosjeku sa nekih dvadesetak poena razlike. Pablo Laso je napravio odličan posao  i stvorio ekipu koja je napadački veoma raznovrsna, a u isto vrijeme i defanzivno izuzetno jaka. Predvođeni su nevjerovatnim virtuozom , u vidu Serhija Rodrigeza , i  zaista djeluju kao da posjeduju tajni sastojak za osvajanje ovogodišnje Eurolige.
U reketu imaju Borusisa i Mirotića koji djeluju nezaustavljivo , dok su im zamjene Sloter i Rejes. Moram napomenuti da to nisu samo igrači koji kupe otpatke u napadu i pomažu svojom energijom već i da su svi više nego pristojni šuteri sa distance. A ako je tek suvišno pisati o centarskoj snazi Reala,  šta tek  onda reći za vanjsku liniju , koju predvode sjajni Rudi Fernandez , Serhio Ljulj i Ćaća Rodrigez.
Kad na to dodamo nevjerovatnog šutera , mormona Kerola , i igrače poput Dardena i Drejpera shvatamo o kakvom timu se radi.
Pređimo na Olympiakos , ekipu koja se najviše podcjenjivala poslednje dvije godine i ekipu koja je urinirala po svim stručnjacima i prognozerima evropske košarke. Barcokas je uistinu uradio nešto nevjerovatno sa ovom ekipom  te pokazao kako je timska igra bitnija od pojedinačnog kvaliteta.
Predvođeni su sjajnim plejom Spanulisom , koji je uz gore pomenutog Rodrigeza vjerovatno najkvalitetniji igrač Europe,  te su i ove sezone došli do same završnice. Istini za volju očekivalo se da će lakše doći do ovoga dijela , ali svakako da to i nije naročito bitno.
Opet su okupili igrače podređene timu , koji u svakoj utakmici daju svoj doprinos u oba smjera.
Iako se radi o slabijem timu od prošlogodišnjeg i dalje je to respektabilna ekipa sa igračima poput Perperogluoa , Printezisa , Dunstona i Lodžeskija.
Dva puta su se prognozeri opržili sa grčkim timom , ali ja ću svakako biti jedan od onih koji će ih opet podcijeniti. Treća sreća...
Jedini mogući scenario večerašnje pobjede Olimpijakosa nad Realom u  Madridu je : da odigraju najbolja moguću partiju ove sezone , da domaćini imaju užasnu šutersku noć i naravno da dobiju pomoć božanskih bića sa Olimpa. U svim drugim situacijama , pobjeda Reala ne dolazi u pitanje.

Prognoza: Također , dvocifrena pobjeda domaćina.



Sutra se igraju i preostale utakmice četvrtfinala.

Očekujte prognozu mečeva CSKA-Panathinaikos,  Milano-Maccabi te možda i kratki osvrt na večerašnje oglede.

Nema komentara:

Objavi komentar