ponedjeljak, 14. travnja 2014.

Rast i pad Pacersa...

Indiana Pacersi su imali početak sezone kao iz bajki. Paul George se promovisao u legitimnu prvu opciju u napadu i ušao među probrano društvo kandidata za MVP nagradu, Hibbert je zaključao reket , Stephenson je predvodio drugu petorku , a David West je nastavio maltretirati sve igrače lige u reketu... Larry Bird je zadovoljno trljao ruke ,sve je izgledalo kao da su njegovi Pacersi zreli za napad na titulu i skidanje Heata sa prijestola.




Šta se desilo s te ekipe nakon All Star pauze nikome nije jasno. Postoji niz razloga, na vama je da izaberete odgovarajući za sebe , da li je to samo bilo loše tempiranje forme, nerealni postotci šuta (čak i u vrhuncu su bili tek prosječni) , neiskustvo Franka Vogela ili se ipak tu radilo o lošoj psihičkoj pripremljenosti ekipe za jednu dugu NBA sezonu.  
Ja sam među onima koji vjeruju da se desilo više ovih faktora u kratkom vremenskom roku. Da budemo realni Pacersi baš i nisu imali neku konkurenciju na istoku početkom sezone. Brooklyn Netsi i New York Knicksi su bili užasni , Chicago je vraćao u formu Dericka Rosea (uskoro se i ponovo ozlijedio)  , Toronto Raptorsi su bila ekipa bez glave i repa dok je Miami Heat igrao laganim  veteranskim tempom. Sve te pobjede koje je tim Franka Vogela gomilao početkom sezone su uzrokovale rastom samopouzdanja i sjajnom igrom cijele ekipe. Naravno svi smo mogli pretpostavljati da će tome nekada morati doći kraj. Jednostavno takva granitna odbrana uz sada i pojačan napad se nije mogla držati na istoj razini tokom cijele sezone. Čak da se u nekom paralelnom univerzumu i mogla održati , uvođenjem  faktora poput  pritiska medija , koji su Pacerse već uveliko proglašavali šampionima Istočne konferencije  , te njihov uticaj na mlade igrače ovoga tima sasvim je logično bilo očekivati blagi pad u njihovoj igri. Kako god, ovo što se dešava Pacersima od All Star pauze nije blagi pad već potpuna propast. Ne samo da su  vratili mizerne postotke šuta iz prethodnih sezona već im je u potpunosti nestao njihov zaštitni znak , GRANITNA ODBRANA.




S toga posvetimo malo pažnje i individualnim "zaslugama" za trenutni nivo igre. Kako sam već rekao u uvodu ovog teksta rast Indiane je bio uveliko vezan za poboljšanje u napadu, a  glavni i odgovorni za to je bio Paul George. Njegovo konačno stasavanje u prvu opciju ekipe je pomoglo svima na terenu. Godinu dana stariji David West je konačno mogao uzimati i nešto odmora u napadima, ostajao je više na poludistanci te nije morao da na silu završava veliki broj akcija kada bi Pacersi ostajali bez prave ideje u protivničkom polju. Hibbert je dalje od toga profitirao jer su ga manje udvajali protivnički centri i nisu stizali sve preuzimati što je on i koristio u obilatoj mjeri. Dok su Hill i ostatak škvadre šarali šutevima nemoćne protivnike.
Ipak kako je sezona odmicala , tako su se i procenti šuta mladog Georga srozavali, što možemo vidjeti i na sjajnom grafičkom prikazu na slici ispod:




Kao što možemo vidjeti na ovom grafiku pad efikasnosti je uzrokovao  i promjenu u igri beka Indiane , koji je počeo da traži neke nove pozicije za završavanje akcija koje su ustvari zagužvale i stanje u reketu te se cijeli napad vratio na stare loše razine. 
Ipak , kako sam ranije spomenuo mnogo veći problem je u tome što su putem izgubili svoj identitet. Šta se desilo sa odbranom ? Raskol u svlačionici ? Neki nepoznati virus koji prenosi zarazu svima višim od dva metra u državi Indianapolis ? Ili možda nešto treće ?! 
Bojim se da vam na ta pitanja ne mogu dati odgovor , ali ako Pacersi nastave s ovom visinom prikazane igre siguran sam da će im  NBA finale ostati nedosanjani san i ove godine ...

1 komentar: